Yuva Clinic back to all projects
Yuva Clinic
Yuva Clinic
Yuva Clinic
Yuva Clinic
Yuva Clinic
Yuva Clinic
Yuva Clinic
Yuva Clinic
Yuva Clinic
Yuva Clinic

Area: 1400 Sq Ft

Client: Yuva- Cosmetic Surgery And Medical Spa

Team: Dipen Gada, Shalini Pereira

For this project, clients, Dr. Sachin Shah and his wife Dr. Aparna Shah had a very simple brief. They wanted the interiors to echo that of a Thai spa resort, but yet be suitable for what would basically be a healthcare environment. There were only two constraints- that things had to be done with a somewhat tight budget in mind and all the functional needs had to be met within the limited space.

With this in mind, the design team at DGA came up with the idea of what they term "contemporary Balinese -zen". This can best be described as "a contemporary interpretation of design from the South-East Asian region, fused with the minimalism of Zen design," says Dipen.

With the exception of the operation theatre, semi-rough flooring tiles have been used for the entire clinic. This sets the space apart from most clinics. Wooden tones were used on the furniture and cement sheet was used as a wall cladding to give the impression of exposed concrete work.

Predominantly yellow lighting of a low intensity was used in most of the spaces, excepting the O.T. This played into the "spa" theme and creates a relaxing environment for patients.

In addition to designing the interiors of YUVA, DGA together with the graphic designer helped to shape the brand image of the clinic. Creating visuals that properly reflected the YUVA brand and that also tied in with the overall interiors was very important so that everything fit seamlessly together.

The entrance to the clinic is distinguished by a block that has been painted and then scraped. This frames the name plate block and the door which doubles as a visual graphic. The focal point of the foyer is a wall clad with cement sheet which has been used to give the effect of exposed concrete. A niche in the wall houses a faux wooden carved panel having a floral motif. This panel is an interpretation of the carved wooden screens seen in South-East Asian interiors.

Cement sheet cladding is also used in the waiting area. This wall is visible from the foyer and forms a focal point for the entire clinic. The screen printing on the wall gives the waiting a sense of understated luxury without intruding on the simplicity of the overall concept.

The consulting room was a very constricted space and so the design is very minimal. The space is dominated by the consulting table which is finished in dark walnut laminate having a glass top. Jute like roller blinds dress the four vertical windows in this room and lend warmth to what would otherwise be quite a stark space.

Cement sheet was used again in the procedure room. Here a glass partition separates the "procedure chair" from the massage table. This glass is treated with vinyl film with a graphic in muted tones. "There was quite a bit of apprehension about this graphic as it could be interpreted as being too provocative," says Dipen. "However we were convinced that it was perfect for the space and it really livens up the space and lends to the meditative ambience."

YUVA also has a recovery room, where patients can rest after undergoing minor procedures. This is a very small room with no windows. To liven this space up an entire wall was treated with texture in a fresh green tone. There is also an admit room for patients that require an extended stay.

Top