'X' Block Vidyalankar Annex – Phase Ii back to all projects

Location: Wadala, Mumbai, Maharashtra, India

Project Work Status: Completed Projects

Cost: Rs. 2.5 Crore

Area: 35,500 Sq.Ft.

Team: Kalhan Mattoo, Santha Gour Mattoo, Rashmi Pachgade, Aditi Gautam, Biswarup Deb Roy, Kanwaldeep Kapoor.

Project Duration: Dec-2007 - Feb-2009

Taking forward the progressive education agenda of the institute, this significant new addition to a larger engineering college campus is an adaptive-reuse through interiors of a pre-existing industrial structure that has been retrofitted into a very unusual learning facility. Enthused by the success of their earlier designed building, the educators and the students unanimously elected to have us design this additional 35,000 sq ft space.

The program dictated multiple learning spaces and labs that would develop into an independent bio-technology and life-sciences centre. Located across an internal campus street, this structure directly faces the larger institute but defers in scale and significance. A post occupancy study of the earlier building provided insights into what was appreciated and accepted by the end users.

Gutted of its core, the bare shell received a mezzanine floor supported on an independent steel structure. Partitions and elements of lightweight interior materials bend, twist and turn to become large student work displays, graffiti strips, light sources, whimsical lotus petal cladding over a learning centre, colourful organic patterned laminate skins, ventilators as signage letters, a couple of Peepul trees with a hammock to hang in between, large leaf like partitions, cellular screens and more. A staircase with a railing evoking frayed, dried wheat stalk rendered in wood and steel, a meeting room with a twist, game board near the entrance and strategically punctured roof with skylights illuminating the interior corridors, outsized letters that write cafe
 and define separation between canteen and passageway, all reiterate the unique nature of this facility.

We added a building skin that evokes the sway of tall grass stalks up-close in strong wind. This skin wraps over an external patio that serves as a partially shaded public space. The intention was to ease the transition between inside and outside and continue the interior public space energy to the building exterior.
Top