Wooden Screen back to all projects
Wooden Screen
Wooden Screen
Wooden Screen
Wooden Screen
Wooden Screen
Wooden Screen
Wooden Screen
Wooden Screen

Location: Dehradun, Uttarakhand, India

The "Wooden Screen" was conceived to merge in the beautiful natural setting of the Vana Retreats in Dehradun. The idea was to create a screen such that it eventually becomes part its surrounding landscape.

The screen is designed to be made in reclaimed wood and marine plywood. The main framed structure is in marine ply and the wooden shingles clad the framed structure to form a double curved surface. The reclaimed wood used is sourced from different places that help give the surface a subtle colour variation. All the wood-to-wood and wood-to-plywood connections are done with wooden pins. There is an attempt to minimize the use of any form of metal, hence only the junctions of the screen to the wall and the base are done with bespoke stainless steel connection pieces.

The form of the screen is such that it looks completely different from either side of the approach. Also the arrangement of the wooden shingles gives one view a solid feel whereas from the other side it feels like a wooden jail. It is this interest in perceiving of the wooden screen that makes it more exciting than just a wood surface. The ageing of wood and the aesthetic changes it brings along with itself is something we at andblack would celebrate as we believe it will further enrich our design intention
Top