Villa Ravine back to all projects
Villa Ravine
Villa Ravine
Villa Ravine
Villa Ravine
Villa Ravine
Villa Ravine
Villa Ravine
Villa Ravine
Villa Ravine
Villa Ravine

Location: Village Baldeyan, Shimla, Himachal Pradesh, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 3000 Sq.Ft.

Client: Undisclosed

Project Completed: 2014

The picturesque village of Baldeyan is near the erstwhile British summer capital of Shimla. Famous for its subtropical highland climate, the area is a popular tourist destination, providing respite from the fierce summer heat within a reasonable drive from the plains. The project was conceived as a second home for a small family based in Delhi that chose the site for its magnificent views and a seasonal stream that runs through a ravine near the property. Sited above the road, the brief was to have valley views from all the principal living spaces. This became the parti of the plan, two parallel linear volumes perpendicular to the view.

Approached from a lower parking level, the entrance is from the main deck on the south east corner of the house. The living areas are centrally positioned, ensuring large uninterrupted views and the corner are given to the bedrooms, which get expansive views on two sides. The services, including the bathrooms, kitchen and the staircase are part of the thin block at the rear. A large open deck on the upper floor is created by pulling in the fenestration line below the pitched roof. The staircase is placed within a double height space, adding to the expansive feeling of the house.

Grey slate and military green roofs were chosen as a reference to the pre-colonial British architecture of the region. Gables toward the valley enhance the views from within, and the resulting complex interior geometry of the roof is panelled in a local deciduous wood. The result is a warm, yet modern home that allows for engagement with nature.
Top