Vansaa Eco-Resort back to all projects
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort
Vansaa Eco-Resort

Location: Jim Corbett, Uttarakhand, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 57550 Sq. Ft.

Project Completed: 2013

Various strategies for soil stabilisation, waste/water management and bio-diversification for the reclamation and rejuvenation of forest-fire prone land have been deployed in this resort, situated in the Himalayan foothills, near Jim Corbett National Park.

Ecological masterplanning followed a 3-step approach:

-Catchment Distribution: First, suitable water catchment points were located on site. These were developed with peripheral reed-bed plantations and sedimentation tanks for grey water, runoff and harvested rainwater treatment.
-Contour Remediation: The terraces of this erstwhile agricultural land are remediated through curving topographical manipulations so as to feed the catchment ponds and to drastically reduce the runoff velocity and erosion of topsoil. The design also ensures controllable intake and overflow into the two seasonal streams on site through check-dams and flues at various points on site.
-Biological Reclamation: Large scale plantation of native species is planned in order restore the natural flora and fauna of the site. Deciduous plantations are strategically located to enhance shade on paths and living units during the summer while ensuring penetration of the winter sun. A detailed plan has been developed for promoting undergrowth and aromatic plants and herbs to attract pollinating birds and insects.

Architectural Strategies:
The units are designed on the basic idea of creating personal envelopes which not only provide a private space but also a sense of security.They are further clustered to derive a common open spaces for the users.

The continuous green roof over the single rooms is designed to provide a larger multi-utility space and a constant green skyline merging with the surrounding. The extensive use of local bamboo and excavated stone re-use reinforces the ecological essence of the design.

Apart from the aforementioned, there are various active and passive systems employed for the conservation and reuse of natural resources in this project.

Top