Triveni Kala Sangam back to all projects
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam
Triveni Kala Sangam

Location: Mandi House, New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 7000 Sq.Ft.

Client: Triveni Kala Sangam

The Triveni Kala Sangam is a cultural and architectural landmark in the city of Delhi. Designed by Joseph Allen Stein in 1957 in the part of Lutyens' New Delhi dedicated to cultural activities, it remains as one of the icons of post-independence architecture in the city. Stein, an architect and urban planner, was trained in California, but produced the bulk of his remarkable oeuvre of buildings in India. Known for his sensitivity to form and climate, his architecture has inspired an entire generation of architectural practices.

Of this building, Mr. Stein said "I have sought forms and a vocabulary that would express a rational, effective reconciliation of advanced techniques of modern engineering and twentieth century architectural attitudes, with the ancient, yet enduringly vital, aesthetic and cultural values of India, in particular those of the Delhi region." The existing building can be read almost as a campus of individual blocks, each specifically designed for a purpose that is reflected in the nature of their respective elevations. A four-storey classroom block is joined by a wall-less entry foyer to the art gallery and the open air auditorium. A three storey extension to the north was built in 1977, which accommodates additional classrooms, artists' residences and a 200 seat auditorium. Despite being built to Mr. Stein's fastidious attention to quality, the building has started showing its age, both by being non-compliant to new safety norms and by general deterioration under the ravages of the climate, where temperatures swing by almost 50'C through the year.

In 2013, AKDA began the process of upgrading the building, first to comply with more stringent fire-safety regulations and then to preserve the building's facade, including the signature screen, or jaali. The physical manifestation of this process is an external metal stair, providing an additional egress point from the auditorium. Fabricated entirely from steel, with minimal vertical supports, the stair is attached to the side of the building on a largely blank facade. Rendered in bright orange, the addition enlivens the sculpture court into which it descends. Rather than attempt something that would blend in with the subdued character of the building, the stair was designed to be a departure from the old, retaining the spirit of what Stein sought, as opposed to the physicality. Part of the larger plan to upgrade the building includes internal improvements to the auditorium and the classroom block.
Top