Treetops Hotel back to all projects
Treetops Hotel
Treetops Hotel
Treetops Hotel
Treetops Hotel
Treetops Hotel
Treetops Hotel
Treetops Hotel
Treetops Hotel

Location: Jim Corbett National Park, Ramnagar, Uttarakhand, India

Project Work Status: Completed Projects

A six acre mango orchard outside Corbett Park along the river was planned as a getaway from Delhi. Its easy accessibility combined with the shadowed mango groves provided a sitting of quiet rejuvenation. Twenty rooms set under trees were meant to suggest the solitary hut in the forest. Though linked to the main hotel, their position was isolated within the orchard, each a reminder of a once forgotten place, now lost to the city.

The primary consideration in the design of the complex was the importance of the suggestion 'retreat'. A place that - through the landscape, surroundings, buildings, even interiors - makes the visitors aware of the natural setting. To this effect the site plan was conceived as a green area with three types of enclosures-
I) Hotels rooms with its reception, dining and recreational facilities,
1) Individual cottages with a canal frontage and,
3) Isolated huts within the forest grove.

In the degree of isolation among the trees these three types promise varying foons of retreat, and allow the visitor to live in a 'developed' jungle, the forest by the far being the most pervasive feature of Corbett Park, its haunting shaded quality being turned into a habitable landscape.

The architecture was therefore not meant to be prolific and visible, but rather placed within the trees to appear isolated and hidden. By this very token the construction material it called for were those were abundant on the site itself - riverbed stone, rock and wood. Most walls were made in rubble masonry - random and dressed - and supported a lighter structure in pine and cedar. Stone cutting, once a lucrative trade in the area was revived, and produced a variety of masonry techniques that combined rough and smooth textures, cobbled and rusticated finishes in and around buildings. The lightness of the wooden trussed roof was further emphasized by creating clerestories and donners. Throughout the plan the building maintained a clear connection to the forest outside; but when required, it shuttered space into private alcoves of stone.

Top