The Institute Of Social Sciences back to all projects
The Institute Of Social Sciences
The Institute Of Social Sciences
The Institute Of Social Sciences
The Institute Of Social Sciences
The Institute Of Social Sciences
The Institute Of Social Sciences
The Institute Of Social Sciences
The Institute Of Social Sciences
The Institute Of Social Sciences
The Institute Of Social Sciences

Location: New Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

The Institute of Social Sciences New Delhi is constructed on a narrow and deep plot, requiring a shared 'party wall' on one side and a mere three meter 'set back' on the other.

A 'C' shaped plan was evolved using the area along the 'party wall' for services, stairs, elevator, vertical shafts and circulation. Two working wings extend between three garden courts, providing shade and ventilation. The composition employs a variety of special types: the public street front, a lower basement garden connected straight through to the rear of the site; interior areas, and a central atria.

The three atria are to be covered with sunshades to cool the courtyards, which buffer the institute from the severe heat of summer. The building is finished in tooled Jaisalmer stone, sand stone 'jalis' and a variety of polished flooring stones set into intricate designs. As in Moghul compositions the ISS attempts to create a separation from the chaotic 'exterior' and pristine controlled spaces, through the integration of gardens with built form.

Top