The Grove, Vikhroli back to all projects
The Grove, Vikhroli
The Grove, Vikhroli
The Grove, Vikhroli
The Grove, Vikhroli
The Grove, Vikhroli

Location: Mumbai, Maharashtra, India

Area: 18,300 Sq Ft

Client: Godrej Properties Ltd.

The Grove is a critical element of The Trees, an upcoming 34-acre flagship mixed use development with residential, retail, hotel and corporate work spaces amidst a dense mangrove belt located in Vikhroli, Mumbai. The architects have been brought in to create the Community Centre as a key differentiator in the scheme; outlining its function in the plan as a node, which would be expressed as a collection of objects abstracted and crafted from the memories of the site. The historical significance of the location is layered into its prospect through the project program's stories and experiences that interweave the prominent past, present and future of the owner group. One of the key parameters was that the design be a dialogue between legacy and modernity with the new intervention becoming a part of, and not an insert into, the site. Symptomatic of the contiguous scheme, the massing integrates a principal axis of existing rain-trees with a hierarchy of activities spanning sports, wellness, recreation and administration in a sensitive response to the retail edge and residential blocks. The external expression has been emphasized as a reflection of its surrounding scale: factoring in an outlook that is more outside-in than inside-out; hence the outdoors is seamless with sculptural spines and articulated outlines whereas the indoor experience is kept at ground level. Existing structures and landscape have been reused to emerge as commemorative retrofits and interspersed thoughtfully into the newer urban fabric. While the Glycerine Plant is readapted as a multipurpose hall and courtyard, a Grove of silos accommodate the reception, cafe, gym and spa. An intermediary pool and various outdoor spaces are internally threaded for internal activities. The Stacks, concrete cubes housing recreational and ancillary areas, terminates the clubhouse boundary. The connected rooftops explore a narrative of their own: intertwining areas for yoga, meditation, golf and leisure. The material palette essays the notion of Wabi-Sabi through timeless mediums such as concrete, corten steel and zinc that will age gracefully to add their changing imagery to the evolving story. Present and proposed vegetation is enmeshed into the concept as a connecting element, which screens and reveals its many chapters.
Top