The Courtyard House back to all projects
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House
The Courtyard House

Location: Ahmednagar, Maharashtra, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 3,246 Sq. Ft

Team: Manish Banker, Shailesh Untawale, Shyamlal Suthar

Project Completed: May-2014

The house is designed around an idea to connect all the primary functional spaces directly linked with the courtyard, where the courtyard acts an architectural element to connect with nature and its various manifestations happening every moment.
The plan of the house reflects simple parallel walls helping to organize various functional indoor spaces linked with immediate outdoor marginal areas.It generates a courtyard within which, primary living areas open into, while keeping services base hidden on rear and side peripheries.
The locally available Nevasa stone cladding is extensively used on the ground floor walls along with Warli painting to enhance a Wada-like character with in the house.
The first floor plan covers out 3 bedrooms, while getting linked with the courtyard and front street, acts as a light well to penetrate the skylight through the first, ground and basement level while forming stack ventilation shaft, to keep the house constantly breathing with light and air.
Top