Thakker House back to all projects
Thakker House
Thakker House
Thakker House
Thakker House
Thakker House

Location: Bangalore, Karnataka, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 6,000 Sq.Ft.

Client: Milind & Anjana Thakker

This was the first of a series of tropical homes in Bangalore that helped define our contextual approach, where we have used vernacular roof forms and local materials to respond to the climate of our region.

The requirements by our clients were to have a clear lung space, which would serve as the main interaction area for family as well as guests. This resulted in an L shaped configuration opening into the more private southeast garden and corner intersection of two wide roads.

Spatially we were keen to explore the element of surprise and the unfolding of the visual experience. An unassuming approach to the house leads one progressively through the space. The double height volume of the foyer is screened by a low wall which partially and intentionally obscures ones vision of what is yet to come - turn the corner into the living room from where one experiences the vistas of the large semi enclosed patio to the swimming pool and garden beyond.

The curved profile of the Patio extends to the external vertical wall of the home office. It is from the garden from which one is aware of the sweeping form of the house and its sloping roof forms. The house appears to seemingly float on the pool hugging its perimeter. A converging steel roof structure covered with a double layer of clay tiles keeps the spaces cool in peak summer.

The private first floor housing the family room, children's bedrooms and master bedrooms have also been oriented towards the lung space, allowing visual glimpses of the primary view through the corner glass windows and terraces.

Top