Tata Consultancy Services Siruseri Campus back to all projects
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus
Tata Consultancy Services Siruseri Campus

Location: Chennai, Tamil Nadu, India

Tata Consultancy Services (TCS) India is building a new $200 million IT Park in Siruseri, Chennai. Designed by Uruguayan architectural firm Carlos Ott Architects in association with Carlos Ponce de Len Architects, the project stands as an iconic development in the cyber corridor, distinct in the style, grandeur and aesthetics. Being truly an engineering and architectural marvel, the Techno Park is unique in the way it blends both business and lifestyle statements. It combines elements of traditional Indian architecture with modern design. An aerial view of the complex resembles six butterfly wings intertwined with a central spine.

The campus comprises a total of 12 buildings with varying height featuring five storeys in eight buildings and seven storeys in five buildings. All of these 12 buildings will be divided across the central spine that is 400m long and 42m high, with six on each side. Each block has two wings connected through bridges leading to the two central core structures which house the elevator lobby. The two wings and the cores structures are covered with expansive multiple three-dimensional umbrella structures. With water bodies, palm trees and, landscaping, this central spine is designed as an area for relaxation. At one end of the central spine, an executive and customer briefing block is featured, with a towering structure rising from within. At 130m, the tower will be the highest in southern India providing panoramic views of the zone.

Intelligently-designed, eco- friendly developed, this innovative design demonstrates environment-friendly processes, techniques and systems to meet the requisites for energy-efficient buildings, ISO 14001 certifications, zero waist disposals, carbon footprint offset, etc. The complex is notable for its microclimate performance based on an open atrium office buildings, providing a naturally-ventilated system. An ecological stream beneath a large overhanging canopy of 400m provides a natural cooling system. The Campus has already applied for Leadership in Energy & Environmental Design (LEED) Certification for Platinum and Gold ratings from the US Green Building Council.

Here in this article, we are presenting a case study on the evolution of the structural system of this project, discussing in particular the analysis and design of the central spine which resembles a 'Giant Wasp.' The paper will also discuss the structural system suitably provided for the huge cantilevers at the ends representing the tail, huge cantilevers at the sides representing the legs and the pyramid shaped lattice girders representing the body of so called giant wasp. Also will discuss about the behavior of central spine structure due to wind here.

Top