Taurian World School back to all projects
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School
Taurian World School

Location: Ranchi, Jharkhand, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 3,22,917 Sq.Ft.

Client: Mr. Amith Bajla

Project Completed: 2011

The campus is planned as a narrative - a journey, through which different parts of the institute appear as a layered script. The entire walk through the campus is a process of discovering spaces and functions. The journey starts with a 25' X 25' majestic gate that marks the entry to the school and stamps an introduction to the campus with an edge. This intimidating structure is automated and centre- rotated to bifurcate the entry and exit.

Upon entry, one is welcomed by a sleek state-of-the-art sport and culture facility, to open fresh horizons and stretch the limits of thought. The structure has a unique suspended basketball court on top that serves as a viewing deck for the entire campus, specially the sporting facilities and the semi-olympic swimming pool. Further, across a steel bridge that spans over a valley of play areas, the main administration building opens up to funnel in the students and the visitors. The two side faces are completely blank to direct the focus onto the central core of glass. The administrative building blocks the visitors from further penetration into the campus. The central admin block is sandwiched between a large laboratory block and a library/multimedia block as they all need to be centrally located.

The classroom blocks are designed as staggered modules and are positioned to contain a cluster of small spaces that can collect to transform into a large central assembly space. The individual classroom cluster modules are horizontally connected with equally large spill-over bays and vertically spanned with disabled friendly ramps and services. The facades of these blocks facing the court have a large glass panel that defines semi-open spaces at the upper levels of the classrooms. From the classrooms and the courtyard, one steps out to different shapes, size and texture of spaces that are defined for various activities; children's play area, open air theatres and workshop areas at the amphitheater, a geodesic of animals and plants, tennis courts, football fields, cricket pitches and the various sporting facilities. The journey terminates into the central sports block that has a strategically located wellness centre below the other activity zones, which terminates into a partly hidden state-of-the-art-swimming pool.

Top