Taaqademy back to all projects
Taaqademy
Taaqademy
Taaqademy
Taaqademy
Taaqademy

Location: Bangalore, Karnataka, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 1,700 Sft

Client: Thermal And A Quarter

Team: Harish Kumar, Pallavi Rai, Anisha Malhotra

Acoustical Consultant: Sound Wizard (Didier Weiss)
Civil Contractor: Jayaganga Constructions (Ravindra)
Interior Contractor: Dorai Indian Institute of Architects National Awards 2016 (Commendation) - Interior Architecture Published: Indian Architect & Builder, 2012 Society Interiors, 2012 This 1700 sft. studio for a Bangalore based rock band includes three sound-proof jam rooms, practice pods for instruction, an office for three and a small retail outlet. At the core of this commission is the acoustical treatment of the jam rooms and we worked with an acoustical engineer to design the sound proofing components. The shape of these rooms was also important because the normal orthogonal rooms tend to have echo and bass booms at the corners. The curved exposed brick walls offer an interesting contrast to the rectilinear volume within the building and are substantially visible from the street as almost the whole length of the building facade is glazed. Model Studies The inner layer of acoustic treatment sits floating within the brick enclosure. Box-in-box Design 1 12mm Rubber Mat 2 RCC slab 3 Elastometric Hanger 4 Galsswool framework 5 6mm Flexi Plywood 6 20mm Gypsum 7 Hollow Bricks 8 Timber framework 9 RCC lintel 10 U-PVC Door 11 Acoustic Flush Door 12 Timber Flooring 13 25mm Gypsum 14 20mm Anutone Board 15 Glasswool 16 19mm Plywood 17 25mm Rubber Mat 18 RCC Post The isolation layer within the brick enclosure (Glasswool + Flexi Ply + Gyspum + timber floor) is very tenuously connected back to the structure of the building to limit sound transfer. This is achieved by using the hangers (3) and rubber mat (1) separators. ACOUSTICS The acoustical target for this project was two-fold, like all studios spaces. 1. Sound proofing, which is both in-to-out and also when recording and working on refined delicate compositions out-to-in sound needs to be blocked out of the environment. To take care of the sound proofing a floating shell or box-in-box design was executed on all surfaces and this helps isolate the rooms from the outside and the structure of the building. 2. One has also got to provide an internal acoustical treatment to make the space sound good for music practice and to capture quality recordings. The intended use of the space was for amplified high SPL (Sound Pressure Level) music performances so for this a dry acoustical room response of RT60 0.4 delivers the right environment. The shape of the rooms also helps prevent flutter echoes and bass booms. Using cost effective exposed wood-wool boards with enough depth and spacings in a creative way generates the necessary absorption while also visually blending into the raw look of interior musical space. View along the western glazed facade showing the contrast between the flat plane of the glass and the curved surface of the studio. This contrast is heightened by the lighting and the choice of materials. Signage on the exterior glazing and the bamboo blinds cast shadows onto the brick wall.
Top