Sybase India Pvt. Ltd. back to all projects
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.
Sybase India Pvt. Ltd.

Location: Bandra, Mumbai, Maharashtra, India

Project Work Status: Completed Projects

Cost: Rs.1, 51, 05000

Area: 5700 Sq.Ft.

Client: Sybase India Pvt. Ltd.

Team: Kalhan Mattoo, Santha Gour Mattoo, Dimple Toraskar, Aditi Gautam.

Project Duration: Sep-2009 - Nov-2009

Sybase is a multinational software solution firm, expanding rapidly in India New office space was thought of as an overall strategy initiated by the need to reiterate its corporate work culture and also define it as a brand. Its rapidly growing business required greater manpower and space to expand.

The move was laden with promise of a new beginning. Building a suitable new office space presented the opportunity to explore design and functionality into a seamless built environment. It was immediately understood that the right architectural solution would speak to stakeholders, employees and customers more eloquently than any policy assertions.

The client is in a tech-driven, forward looking line of business. It provides software solutions. To its clients, it had to present its social,interactive,transparent approach towards work. Within the workspace area, efficiency and open interaction and for the cabins, comfort and convenience. But the program became interesting with introduction of 'employee centricity' as a requirement. The design had to discern and respond to the needs of staff that went beyond standard build, comfortable workspace.

Few interactive discussions with the client and their employees, gave us crucial insights about the company's corporate culture, interpersonal relationships, tangible and intangible wants and needs and more.

Our design approach was focused on enhancing the social environment, branding the company in 3- dimension and expressing and enabling its corporate culture, by means of architecture.

These were one of the enlightened clients, who allowed us, as architects to 'waste space' to achieve certain design objective. So, we conceded a fair bit of office space and created a wider welcoming entry. A warped ribbon like partition wall leading to the entrance amplifies the contemporary design sensibility that continues inside the entire office space. This design sensibility was also well merged with the functional requirements of an office space. For instance, one of the conference room walls is panelled with moulded circular POP bumps in parametric pattern ,which cater as an acoustical solution.Also,a huge custom built stretched fabric luminare, dissipates light evenly on the polished surface of the conference table. The 'bumps' on the wall turn into 'dimples' on the other side and adds some character to the contemporary feel of the MD's cabin. Outsized amoeboidal shaped luminares connect these cabins with the rest of the office design language. On the other side suspended wooden panels wrap around the demo room glass and also create a semi-open informal meeting space in the reception. Though the client is a multinational firm, but as this office is located in India, we tried to give it some local context, by creating a contemporary interpretation of a 'jali' which cordons off the reception from the open office area. Gypsum bands run on the ceiling all over the office in fluid forms, and come down in form of panels in demo room, a huge canopy as backdrop for reception and enter into the open office to bend down and become the floor for a meeting space. This raised podium also houses an alcove, a comfortable, cozy reading space. The whole lot of playfulness ness is harmonized by generously arranged sleek modular workstations around, in the open office area.

Further on, the offerings become more interesting. The dead space behind full height storage becomes a whimsical golf playing area, and acts as yet another interacting niche for the employees. Open cubicle partitions also draw inspiration from the fluid bands running in the ceiling and follow similar design language. As the company's work philosophy is one of transparency and openness, we used lot of glass wherever enclosure was required. Like the cabins wherein we have articulated the form with bent glass, instead of making dumb glass boxes. Use of graphics, incorporating the brand logo colours, in almost every part of the office helps instigating the essence of the brand among the users.

The design elements express well the insight of the people working which is modern, futuristic, innovative, accretive and structured.
Top