Sports Club back to all projects
Sports Club
Sports Club
Sports Club
Sports Club
Sports Club
Sports Club
Sports Club
Sports Club
Sports Club

Location: Bangalore, Karnataka, India

Project Work Status: Completed Projects

The most distinctive feature of the land earmarked for the project is that it lies along a long line of green parks filled with tall, leafy trees - a "green axis". This was its most unique feature and we decided to preserve the visual harmonyof this continuous flow of green spaces on which the site liesasthe mainstay of the design.

Taking advantage of the natural slope, the difference in levels helped in tucking a part of the architecture below the road level, thus making the building's presence minimal.

A number of pockets of the buildable mass were sliced out to create courtyards, increasing natural light to the interiors. The surrounding earth was mounded up to reduce the impact of the built structure and this combination of the courtyards and the mounding made the exterior appear more a part of the green axis than as an obstruction to its flow.

A tennis court formed the focus of the built structure whichalso helped in shading most of the walls and part of the courtyards, reducing heat gain. All toilets, changing rooms, shower cubicles and service cores were strung along the west facade of the building reducing the heat gain in the interior spaces.
Top