Southern Regional Technology & Recreation Complex back to all projects
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex
Southern Regional Technology & Recreation Complex

Location: Fort Washington, Md, United States

Sorg Architects' primary goal in designing the 37,000 SF Southern Regional Technology & Recreation Complex was to create an open and inviting space that encourages inclusiveness and fosters intergenerational interaction. A focus on flexibility for the use of each space shaped the program, which includes a gymnasium, suspended indoor track, climbing wall, workout facilities, group exercise areas, multipurpose room, recording studio, kitchen, and classrooms.

The focal design element of Tech Rec is the sweeping arc of glass that characterizes its main facade. This multi-colored expanse reflects the surrounding neighborhood and is a testament to the community's participation and pride in bringing this project to fruition. To highlight this and to respect the residential context, the massing strategy shifts taller programmatic volumes to the rear of the site, while the lower-scale concourse is situated street-facing.

The concourse as a concept to house much of the program of the building uncloaks active functions and serves to activate the space and facade, adding transparency and welcoming the community inside. The creation of visual connections between the functional spaces within the concourse encourages users to try new program offerings and increases security. This is accomplished through the primary organizing element of the concourse-a gently curving steel stair. The perforated metal panel that clads this structure meanders through the concourse as a screen along with clear and opaque glass panels, and defines areas for instruction and spaces for gathering within the larger open area.

Materials were selected for considerations of budget, durability, ease of maintenance, and sustainability. The result is a highly performing, innovative facility that will serve its community as it continues to grow and change for generations.

Awards: AIA Potomac Valley Chapter, Gold Award for Architectural Excellence, 2013
Top