Sood House back to all projects
Sood House
Sood House
Sood House
Sood House
Sood House
Sood House
Sood House
Sood House

Location: Gurgaon, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 10,000 Sq. Ft

Project Completed: 2008

This Gurgaon residence is built on two adjacent five hundred square yard plots. RLDA was responsible for the extensive renovation and restructuring of the house.

The renovation project involved creating a dual sense of both intimacy and expansiveness within the space as well as through the landscape. This was achieved through the creation and integration of courts, and courtyards at both the lower as well as upper levels of the house. Water bodies along with verandahs further help create an ambiguous relationship between the inside of the house and its immediate surroundings.

The architectural language of the existing structure was maintained. A few new elements were introduced to further articulate the relationship between interior and exterior spaces. The relationship between the existing building and its new re-incarnation is most evident in its spatial reconfiguration and its relationship to the landscape.

The operative spatial design strategy was cyclical, one space leading on to the other, punctuated either by elements in the landscape or by rooms that provide a programmatic / functional impetus to the spatial experience.

Glimpses of courts, the movement through rooms to verandahs, courts and gardens is controlled through a combination of traditional and modern doors and windows that keep the viewer constantly engaged with the building.
Top