Sirpur House back to all projects
Sirpur House
Sirpur House
Sirpur House
Sirpur House
Sirpur House
Sirpur House
Sirpur House
Sirpur House
Sirpur House
Sirpur House

Location: Bhagwat Nagar, Patna, Bihar, India

Area: 20,000Sq.Ft

Client: Lekha And Anupam Poddar

Sirpur House stands as the project where for the first time the client spoke to both the architect and the design team at Lotus simultaneously about the requirements of the project. The brief stated the need for a number of cabins, meetings rooms, a sprawling open workspace, residing inside a flexible system. The interiors of this space drew direct inspiration from the exterior facade of corten steel, brick and concrete that enveloped the building of the corporate headquarters of the paper mill, the Sirpur House. The previously constructed two separate wings of the building were now linked together with metal bridges. The internal construct was shaped as a neutral yet malleable canvas to the many functions and stunning art works it houses. The atrium that spills through the entire side of a wing implies the influence of the paper story in its concept with paper rolls acting as the inspiration for the furniture that were crafted out of sandwiched plywood sheets to unfold as origami-like sculpted forms of sweeping planes of paper. The flooring of all the areas have been treated as vacuum dewatered floors to enhance their natural finish. A screen cascades down from the ceiling to the floor and cordons off the service block while aligning itself to the AC louvers. The cafe, which opens out from the reception and into the court, houses a trellis which is replicated on the diagonal skeleton of the building. Mirror and clear glass sandwiched with film have been used for the table tops. The Galleries have been configured in such a way so as to allow flexibility and adaptability in accordance with the changing shows. What came out was a splendid example of the effortless intermingling of the external and internal spaces of a structural system.
Top