Shah's Residence back to all projects
Shah
Shah
Shah
Shah
Shah
Shah
Shah

Location: Solapur, Maharashtra, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 210 Sq.M

Client: Dr.Suhasini & Mr.Yatin Shah

Project Completed: 2007

Plot Area : 571 sq.m

This residence is designed for an industrialist couple. The couple has a natural flair towards painting & both of them nurture  AINTING as their hobby. The design concept is very simple. A wall which runs from the front compound wall to the back compound wall divides the space into two zones. It consists of common area like living, dining , Kitchen on one side & private areas like Master Bed & Studio on other side. The studio can be converted into Guest Bed room, allowing the multiple use of space. The wall is conceived as the panel for the exhibition of their paintings . It is well lit by natural light with a provision of a sky light in the roof to serve the purpose efficiently.The wall creates an excellent interaction between the spaces on both sides through its well designed openings. The space flows in & out into the nature through the various walk outs & opening from living , dining & bed areas, Thus it perfectly blends the architecture, interior decoration & landscape to complement each other & none of them stands alone to dominate the other.A small tree with a sky light over it & a platform at base which is inspired by the tradition  PAR ( a traditional platform -katta under a banyan tree ) provides a perfect sitting place for the bar & dinning area. The front & side setbacks are well utilized with elements of landscape and enhances the space visually till the plot boundaries . The house is energy efficient & eco friendly. It has been designed to make maximum use of natural resources. The use of artificial lighting during the day time is absolutely avoided. The entire house is well lit by natural light with the provision of various skylights in living , dining & even in toilet area. The large openings in all direction which open out in the garden provides ample ventilation naturally. This has minimized the use of air-conditioning.

Top