Rukmani Birla Hospital back to all projects
Rukmani Birla Hospital
Rukmani Birla Hospital
Rukmani Birla Hospital
Rukmani Birla Hospital
Rukmani Birla Hospital
Rukmani Birla Hospital
Rukmani Birla Hospital

Location: Jaipur, Rajasthan, India

Area: 225000 Sqft

Client: Cmri

Team: Sanjay Bhardwaj, Gurpreet Singh, Akanksha Bhanot, Sameer Kumar

Quality healthcare is the most important provision of a Hospital, aided by efficient planning to providehealthcare facilities and services. The hospital for the Rukmini Birla Medical trust, Jaipur endeavours to be an integrated medical township as per contemporary medical standards;a first class facility in a natural, green environment to nurse patients in a pleasant and amiable manner. With an increasing need for providing healthcare to a growing number of patientsand to counter space constraints in the existing building, an extended wing was planned together with new interiors for the existing building, clean segregation of services, circulation and functions. This was also planned to aid an efficient emergency wing, and detach the outpatient movement from the inpatient movement. The addition of the extra wing, consisting of a distinct public entrance lobby, an exclusive administrative area and a food court, has resolved the problem of over-crowding and the absence of spatial comfort in the existing building.

The hospital premises, spread over a 95 acre site, have been transformed entirely to align the multi-speciality medical facility with global standards that are commensurate with JCI International norms in order to establish a modern hospital framework for the city of Jaipur. A crucial component of hospital planning is the public aspect- the complete administrative facet that can completely define the hospital experience. The new premises have been designed with this public facet as a focus, so that there is a singular, comfortable environment for visitors and patients to wait, interact with administration and get information from. Also, since hospital planning guidelines have changed in the last many years, upgradation of services is planned in order to ease the hospital pursuits.

The new building has been strategically placed and the entrance is accordingly moved to the north-east side of the site.Greenery, in the form of landscaped lawns, on either side ushers the visitor in from the entrance gate into the main portico, which serves as the drop-off and pick-up for ambulances and vehicles. Clad in locally available Jaipur red sandstone to bestow it with its specific context, the building is shaded with stone screens, alluding from the traditional Rajasthani shading device, the jaali. A large, comfortable entrance lobby of a porous nature, is formulated as the public interface that houses lobby, office and other public facilities. Seating is organized in the form of long benches to retain a scale that is in line with the spatial volume of the new blockwhile easing the public interface.The added office space differentiates between the in-patients and out-patients, and ensures efficient movement of visitors, patients and officials. To remove any confusion and mismanagement, traffic is bifurcated in a manner that movement is clearly segregated;emergency, inpatient, outpatient, staff, visitors and services. The layout is strategically organised in a manner that it becomes intelligible, in the form of centres of excellence for different specialities instead ofmonotonous departments that are not identifiable.

The overall hospital interiors have been retouched with contemporary and pleasant new furniture, vinyl flooring and false ceilings, along with an upgradation of facilities. The nurse station, the patient rooms and the corridors have been renovated to match the new standards. The rooms of the hospital have been designed with a unique attention to detail to ensure comfort and a homely environment for the admitted patients as well as their kin. Whilst typically, hospitals isolate the attendant or the visitor, at the RBH, there has been a conscious attempt to include the attendant by premeditating a visitor space even in multi-bed wards.
Top