Rohit Bal Prive back to all projects
Rohit Bal Prive
Rohit Bal Prive
Rohit Bal Prive
Rohit Bal Prive
Rohit Bal Prive
Rohit Bal Prive

Location: New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 1,100 Sq.Ft.

Project Completed: 2008

The brand Rohit Bal signifies luxury and opulence. His merchandise consists of a variety of exquisite intricately crafted garments, which are visually as well as physically fairly heavy in nature.The retail space for Rohit Bal is structured around two segregated sections for the women's wear and men's wear in the store. The brief for the store required for the men's section to be secluded, this was achieved by placing the salon in the centre of the rectangular space. Brass pillar structures from the ceiling gives a rich traditional Indian touch to the space.To take an advantage of the height ceiling already available the services were moved along left length of the store.

This low-height space embellished in woven fabric with a lotus motif from Rohit Bal's studio provides for the main circulation passage in the store. Tall leaning mirrors and vertical wall cladding with mirrors in the circulation space break up the structure and provide glimpses of the store from varied view points. The garments have been hung from the ceiling with a mild steel sculptural detail which allows the garment to be spaced out uniformaly.

The "lotus" motif developed and used extensively in their garments by Rohit Bal's studio have been interpreted in various forms in the store. The flooring is rendered in a blue pigmented cement with the lotus inserted as a brass inlay. Display podiums and furniture in the store is detailed with lapis lazuli stone inlay in dark wood. The central structure and the facade is detailed with suspended cnc cut lotus motif jaalis in rusted metal. The jaali provides an enclosure for the Salon. The Salon space is lit with is a blown glass chandelier designed and executed with inputs from Rohit Bal. The chandelier forms are an extension of the cast brass sculptures laid out in the main browsing space grounding the multiple elements in the store.

Top