Rajaswa Bhawan back to all projects
Rajaswa Bhawan
Rajaswa Bhawan
Rajaswa Bhawan
Rajaswa Bhawan

Location: New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Unbuilt Projects

Area: 9,82,000 Sq Ft

Client: Government Of India, Ministry Of Finance- Dept. Of Revenue

The design approach by Morphogenesis, New Delhi attempts at providing a model for future urban transformation in the zone; by attempting a solution which deals with planning constraints and future increased densification which is not use-dependant but reconfigurable for , various building types while maintaining the immutable avenues of New Delhi. Possible systems of integration, permeability, pedestrianisation, contextually relevant typologies are looked at and an urban edge is envisaged in order to operationalise inclusion. Time-tested, traditional spatial and environmental schema of streets, courtyards and terraces are re-introduced to resolve issues of privacy and segregation while maintaining live building edges. A multi-building concept is adopted on site which breaks up the scale of the total built area into manageable units and presents a more optimum scale to the issue of densification of New Delhi. Gravitas is derived from a unification of the facade treatment - an almost atonal monumentality befitting its purpose. On the inside, the street comes alive with public uses, courtyards, sculpted terraces, environmental conditioning and landscape.

Double-aspect Floor plates, of 9 metres width are configured to allow for flexibility and maximum efficiency. Vertical circulation is shared between two buildings which allows for greater flexibility in program distribution. Deep floor plates and centralised vertical cores would be inappropriate for this program as they would result in poor day-lighting conditions in most of the offices in case of deep floor plates or central cores. The programmatic distinctions of the two directorates, their departmental area requirements, the ministerial accommodation, and the support facilities are all organised in the same format to allow for flexibility. The multi-building format adapts by joining and segregating at the cores to give individual identities to the directorates, and to the ministers- building, while unifying the appearance of the building.

The ground floors under all the blocks get populated with public uses such as conference/meeting rooms, gyms, food court, library, creche information centers and other facilities linked together by the main pedestrian street which connects to the main roads on both sides. The street leads to private gardens and other open spaces that become part of the complex open space structure. The offices open out to terraces at multiple levels bringing the open spaces close to work environments.

Vehicular movement is restricted to a large extent to the two corners on the main roads and the remaining site is rendered pedestrian.

Security has been kept in mind while designing access systems and the offices are accessed through separate lobbies on the ground which restricts movement of unauthorized persons.
Top