Polyclinic For The Destitute back to all projects
Polyclinic For The Destitute
Polyclinic For The Destitute
Polyclinic For The Destitute
Polyclinic For The Destitute
Polyclinic For The Destitute
Polyclinic For The Destitute
Polyclinic For The Destitute
Polyclinic For The Destitute
Polyclinic For The Destitute

Location: Old Delhi, New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 1093.50 Sqmt

Client: The Sir Sobha Singh Public Charitable Trust

Project Duration: 2009 - 2010

Chief Architects: Romi Khosla, Martand Khosla

Design Team: Rajnish Pant

Electrical Consultant: Semac India Pvt. Ltd.

Structural Consultant: Semac India Pvt. Ltd.

Plumbing Consultants: Semac India Pvt. Ltd.




This simple elegant building is four floors high and is equipped with a hospital lift. A large area in the basement provides ample space for a modern pathological laboratory. The ground floor has the reception as well as the Out Patient Department cubicles for the day time doctors and consultants. Built in metal and glass, the new polyclinic stands out like a radiant intervention of contemporary architecture.

Located adjacent to an old mosque, the polyclinic provides a fascinating contrast to the ancient buildings of old Delhi. The architects familiar with the slum conditions of that area as well as the dilapidated buildings in the surrounding streets, chose to revitalized this depressed urban fabric by creating a contemporary intervention in its midst which would serve the community. The contemporary architectural language of the building signals the direction for re-vitalizing the area. Their extensive experience of re-vitalizing depressing urban areas has been recognized by the United Nations and they have successfully designed and implemented city scale projects in the Balkans across over 300 cities.

The Polyclinic has four floors each of 200 sq meters where laboratories, reception, consultation rooms, day time wards, doctors and nurse stations are situated. The fully glazed front facade provides a transparent view into the building which invites the poor to enter within. Reception staff will be able to spot hesitant patients and encourage them to come within. Once they have been registered, the patients would proceed to the first floor for the treatment. This treatment area requires more privacy and has thus been shielded from view by colored aluminum louvers provide a visual shield but allow full fresh air ventilation.

A lift designed for carrying stretcher patients has also been installed for emergency treatment. The choice of primary colors that combine the yellow and blue louvered facade and brightly ventilated areas seem radical for this forgotten area of Delhi. Yet these combinations of colors announce the presence of a contemporary treatment centre for the poorest of the poor. Inside the building, the glass partitioned consulting rooms and the bright ventilated waiting spaces, have created a unique treatment environment for the poorest of patients. This is a treatment centre where the infected and addicted will get not only medical attention but also counseling.

Top