Peep House back to all projects
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House
Peep House

Location: India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 40,000 Sq. Ft.

Project Completed: 2012

The central idea behind the design of this house was to create a non building. When you first enter the plot all you see is a long, bold, stark R.C.C wall with the only built mass peeping out being singular cube resting firmly on the wall.

This 8700 sq.ft. house sits elegantly on a 40,000 sq.ft. plot designed such that the house and landscape merge subtly with each other. Vastu and climatic parameters are strongly implemented in planning the various indoor,outdoor and semi open spaces of the house.

The residence interestingly has a 50' long passage that leads to the main door. This creates a beautiful experience between indoor and outdoor spaces rendering view to a cozy front garden on one side and pool on the other side. The experience is enhanced by installation of a 40' long tailor made lamp creating dramatic play of light and shadows both in day and night time. The passage on the first floor acts as a serene lobby space connecting all the bedrooms and the passage wall houses a long frame of family pictures.

The principal material palette constitutes of all natural materials like brick wall, Kota stone and wood. Ample natural light floods through the house and it is also well ventilated house minimizing the use of conventional sources of energy. The building complies with major green building norms.
Top