N -74 back to all projects
N -74
N -74
N -74
N -74
N -74
N -74
N -74
N -74
N -74
N -74

Location: New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 7118 Sq.Ft.

Project Completed: 2012

The strict linearity and slim proportions of the plot were anticipated as a hindrance to the penetration of natural light and fresh air into internal living spaces.

The design is a clean composition of disjoint internal volumes and voids (courtyards and slits), under a massive edge-to-edge skylight, fronted by a long jaali.

Thus, the concept from its initial stages ensured that the innermost spaces remain flooded with fresh air and natural light. All internal living spaces, have access to this central, staggered void in some form or the other.

The varying definition of the courtyard volume manifests in open spaces that step up through the inside of the house, across 4 levels, and is anchored by a detached monolithic glass box Puja Room, situated on the first floor level.

There is a hierarchy of space as one moves from the more public front section of the house to the private back portions. Yet, the back portions, by design, still manage to retain the essence of an external facade flanking an open space, by virtue of enabling sit-outs and conversations with the courtyard.

The design is reminiscent of traditional Rajasthani haveli architecture where the dialogue of internal spaces, across terraces, chajjas, jaalis, chandnis, barsatis and jharokhas, is varied. Built volumes punctuate open space to increase opportunities of interaction, whilst alluding to a sense of general calm and well being.
Top