Mitsubishi Engineering back to all projects
Mitsubishi Engineering
Mitsubishi Engineering
Mitsubishi Engineering
Mitsubishi Engineering
Mitsubishi Engineering
Mitsubishi Engineering
Mitsubishi Engineering

Location: Gurgaon, Haryana, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 5000 Sq.Ft.

Client: Mitsubishi Heavy Engineering

Project Completed: 2011

Mitsubishi Heavy Engineering wanted to set up an office in India anticipating future growth. With limited staff and a fluid road map of the future, they wanted an office designed as per their global standards of quality and one that could handle sudden increases and decreases of people based on their on-going projects at any point.

The leased space was a quadrant in a high-rise tower in Gurgaon, a suburb of Delhi known more for its vertical dimension than for its civic spaces. The curved facade provided plentiful light, however the western aspect meant the evening glare would have to be mitigated. The brief called for open plan workstations with some enclosed meeting rooms and cabins for senior staff. Workstations were planned to be clustered in working groups, as per Mitsubishi ethos, with small open spaces that could provide places for spontaneous discussion. 

Rather than following the "corner-office" approach that affords the finest views and natural light to the senior most people, the strategy was to give the maximum natural light to the open plan workstations. The enclosed cabins were aligned to the dead wall on either side of the quadrant, and were fitted with frameless glass panels overlooking the central workspace. The resulting clarity of movement combines with the clear sight lines across the office to aid better co-ordination between working groups.

A hallmark of this project was the commitment to avoiding on-site finish. As far as possible, design details were drawn to be manufactured off-site with components were ordered well in advance. Even the onsite work was detailed so as to limit the paint and polish surfaces. Specifications were redrawn and redesigned to ensure that fit and finish quality would match global standards. Muted tones of grey and blue, traditional Mitsubishi Engineering colours, were used in the furniture and wall panelling.
Top