Malviya Nagar House back to all projects
Malviya Nagar House
Malviya Nagar House
Malviya Nagar House
Malviya Nagar House
Malviya Nagar House
Malviya Nagar House
Malviya Nagar House
Malviya Nagar House

Location: Malviya Nagar, New Delhi, Delhi, India

Project Completed: 2006

The owner being young couple wanted a low height house with 5 bedrooms and a pleasing and well ventilated house having an identity of its own from the surrounding houses. The house situated in busy lanes of malviya nagar on a plot size of 30' X 60' .Due to congested environment around, the house is kept inward looking with interaction of different spatial elements to give a house a single unit feeling. Since the requirement was to have 5 bedrooms and having site constrains it was decided to place only one bedroom on the ground floor for the parents while giving more space for drawing and dining room, an open kitchen adds to the more visual space.

Basement meant to be used as client's office and home theatre has a separate entrance from outside besides approach from internal staircase which also connects to upper floor. One master bedroom with two children's bedroom are placed on first floor beside a family lounge. Second floor has a guest bedroom with a terrace garden. The elevation is kept modern in its outlook with use of forms and colours.

The client wanted a permanent finish in use of exterior material. Since the house was a low height emphasis was given on central block at the first floor which is an outer wall of master toilet , the wall which has glass blocks runs horizontal grooves painted in dark grey texture paint and is inclined in vertical axis, this is balanced on either side, use of blue bissaza tile{ permanent finish} outside the master bedroom with curved pergola {as chajja} supported on column at one end which rests on a square abstract box {as railing} having teak panels forms an interesting part with Stainless Steel railing having grey bissaza tile.

The other side has a balcony with curved stainless pipes placed in abstract manner, the canopy above having elliptical stainless frame have tension wires supported through back wall. All the elements are in perfect harmony with each other and form a perfect composition. The boundary wall is also a reflection of the elevation with use of same grey bissaza tile used with stainless steel in the main gate and staggered boundary wall.
Top