M Moser Associates, New York back to all projects
M Moser Associates, New York
M Moser Associates, New York
M Moser Associates, New York
M Moser Associates, New York
M Moser Associates, New York

Location: New York, Ny, United States

Area: 6,000 Sq.Ft

When M Moser,New York, relocated to their Park Avenue South office, it was more than just a change into something more comfortable. In many ways, the volume presented a comprehensive summary of the real-world benefits of collaborative, client-led workplace design.

As might be expected, M Moser's brief to its own designers was demanding. The very architecture and spatial arrangement of the office was to enable more effective teamwork between staff members, and deeper collaboration between designers and clients. Sustainability was another major priority, with LEED Silver or Gold being the eventual target.*

With the parameters of the brief laid down after a thorough examination of detailed end-user needs, strategic goals and technical requirements, the project proceeded in the same fashion as any undertaken by M Moser. Designers, engineers, planners and construction specialists combined their efforts from start to finish, developing each aspect of the space collaboratively and with a firm focus on the integrity of the end-result.

The outcome is a flexible, efficient workplace whose outward simplicity belies the sophisticated elegance of its solutions. Its open-plan layout, for example, is not only space-efficient, but also lends itself naturally to a collaborative way of work and is highly scalable for future expansion.

As an unobstructed single volume, natural light can be distributed evenly and deeply into the space, reducing the need for energy-hungry artificial lighting. Circulation paths through the office, meanwhile, are helpfully direct and intuitive, and additionally lead the way to comfortable break-out spaces.

The latter will serve both as staff rest areas and as useful settings for spontaneous or informal meetings. To the eye, the workspace will present a careful balance of colour tones, textures and restrained forms whose collective effect is to simultaneously put one instantly at ease and stimulate the mind.

Needless to say, the choice of materials and finishes in the design was guided by more than aesthetic quality: low-VOC, recyclable and/or recycled materials were used wherever practical. The bottom line: M Moser's New York workplace promises to be a healthier, more attractive, more efficient and productive place for staff and clients alike. In truth, the firm and its clients would expect no less.

Top