Lambhvella Home back to all projects
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home
Lambhvella Home

Area: 9685 Sq Ft

Client: Mr. Patel

Team: Dipen Gada, Priyanka Shah, Aditi Patel & Aanal Adalja

The design response of Lambhvella home to the site is bold and minimalist. The dense plantation of mango, palm & coconut trees pioneered the placement of the house. Dipen Gada's love for nature gave the design venture, a platform which overlooks the entire green premises.

Simple clean lines with contemporary style define the architecture of this design. This style prevails throughout the design of its interiors, decor, furniture as well as landscape. A right pinch of traditional sensibility is added to this contemporary flavor of the space, which in process attempts to redefine the meaning of Indian contemporary.

Lambhvella Home has balanced proportions in size & shape. Its simple geometry of white rectangular shell is easily noticeable within its natural surroundings. The footprint of 6700 sq ft area nestles in the plot area of 94,600 sq. ft. All the areas open up to beautiful scenarios of nature. The north-south orientation, more openings on east and blank wall on west has proved to be blessing in soaring summers of Gujarat. All day activities areas are planned to be located on the eastern side of the house.

On entering the house, the voluminous foyer frames grand welcome to the guest from the center of the shell. The east facing orientation fills the foyer with the morning light. A lily pond with mushroom shape fountain & one champa tree on either side of the entry provides visual warmth. Exposed concrete walls with horizontal wooden texture add a spark to this drama.

The long corridor of the house forms the spine of the entire planning. This corridor leads to living and pooja room on one side and family, day bedroom, guest bedroom, kitchen and other utilities on another side. The semi public and private realm are separated by the flight of stairs leading to the first floor.

The living room adorns colorful motif design swing & beige color sofa with beautiful art on the wall. The living opens up into semi opened double height courtyard, which is covered by dot matrix geometric screen and overlooks the nature. This northeast-located space provides a very pleasant atmosphere for sitting. Above the living room, the semi-covered terrace with multi-colored kota flooring proposes an exciting dialogue with courtyard below.

The corridor of the other end flows seamlessly towards family and dining room. The experience travelling through passage is incredible. A 16' feet high leaf shaped design is casted in concrete of passage wall which starts from ground floor & ends on first floor. The leaf is covered with German silver handmade panels with a pattern of embossed veins of a leaf. This installation is complimented with changing play of light and shadow during the entire daytime. Double height volume of family room has a warm ocher yellow color sofa with ceramic exclusive art on the wall. The monotonous family room is punched with lots of coloured motif in the furniture. Rest of the enchanted experience is done by the sciagraphy created by the east facing window.

On the western facade, the staggered planning of windows helps the breeze to flow inside and the blank west wall to protect the house from heat. The spacious bedrooms are designed very basic and functional with minimum requirement. The huge size of dresser manages all storage.

Nowadays we attempt to create one extra bathroom to fulfill all fantasy of family members and to forgot all stresses and have some extra pleasure. Instead of pouring lots of money for every bathroom, it is used wisely for a huge bathroom with a Jacuzzi, a steam cabin and a rain shower. The materials are richly textured with a sensible mix of colors, accents in earth tones.

The material usage is minimal. The flooring used in the entire house is mirror polish kota, while passage, living & family room is finished using river finish kota. Grey Kota stone and exposed concrete wall makes it very basic and earthy.

The simplicity and elegance of Lambhvella home is indeed, a peace retreat from the stresses of life.

Top