L-House back to all projects
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House
L-House

Project Work Status: Completed Projects

Area: 4085 Sq Ft

Client: Anand & Prachi Shah

The house can be defined in three words, splendour, minimalism and simplicity. A stark, bold concrete wall with magnificent texture supports the contemporary design structure at the beginning of the house forming the front facade.

This residence of 3,900 sq. ft. of plot has simple play of colours with grey of the concrete walls and white marble flooring dominating the entire house. The hues of pink, green and blue add dynamism to its basics. The materials chosen are natural and basic, primarily constituting bricks, concrete, wood and metal. The house oozes simplicity and richness through its design and attention to details.

The perpendicular nature of residence with simple straight lines gives its name. The play of synonymous fence along the L- shape of the jali gives exquisite feel, which creates an ambience and feeling of being close to nature. The basic layout is like the alphabet "L" such that the garden in the north east is accessible from all the areas of the house; hence the name L- house. The design is such that it follows basic norms of vastu and green design planning inviting natural and optimal light and ventilation.

As we enter, the house welcomes to the living area, which offers a scenic view of the adjacent garden. The garden seems like a part of the house from the dining and kitchen with a basic glass as a solid partition between them. The bare concrete wall and minimal colours used for the furniture inside, blends well to create a magnificent environment.

The journey in the house leading through to the backyard is fluid and swift which also ends with a R.C.C. wall. Both of these R.C.C. walls feature texture as corrugations and rise higher up than the other walls and parapet.
Top