Kukreja Residence back to all projects
Kukreja Residence
Kukreja Residence
Kukreja Residence
Kukreja Residence
Kukreja Residence
Kukreja Residence

Location: New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

To be able to draw in the Winter Sun and keep away the Summer Heat, Lotus designed the space on a diagonal grid that allowed taking advantage of the South East direction. The kitchen and toilets were oriented towards the west which kept the heat out, thus reducing the air conditioning costs. This positioning created interesting nooks and corners that defined space within a space. The south and north east faces were opened and the terraces were made staggered to allow sunlight to penetrate deep into the house. The plan, structured around a small and centrally placed skylight courtyard, brings in fresh air and daylight to all the rooms of this G+2 configuration.

The construction was kept honest with most of it left exposed, be it the Delhi quartzite rubble masonry walls that encapsulate the public functions of the house or the exposed saw cut timber shuttered concrete slabs. Vastu constraints were seen as an opportunity to break the ground floor and create a split level circulation. By the retention of the roof slab at a single height, the living room was gifted a 14 feet high ceiling. Furthermore, the inverted beam structure created full height openings and established a strong connection between the internal and external spatial realms.

Top