Krom back to all projects
Krom
Krom
Krom

Location: Pune, Maharashtra, India

Project Work Status: Competition Projects

Area: 2,30,000 Sq. Ft.

Client: Krom

The concept is based on ancient beliefs that find the most concentrated point of the universe and the ultimate goal of the individual in the center, the focal point from which everything moves in and out. The center has neither beginning nor end, it is neither positive nor negative; it is the embodiment of psychic and spirituality totally. The Brahmasthana (central portion of the plot) is an important factor to be reckoned with while constructing a building. The Brahmasthana is the region around the navel (Nabhi) of the Vastu Purusha and hence needs to be left clear of development. Placing the porte cochere close to this area creates a large open space around the center leaving the center free and open as a sacred place.

The planning of the site has developed axially into zones shaped by movement and landscape around the main visual axis and the existing heritage property. Minimizing the built-up form by developing the structure with a small footprint entwined with the landscape, green fingers have been formed that further spill over into larger open community spaces. Densely planted areas form a network of green spaces encouraging movement within a natural setting.

The courts and plazas humanize the scale of the site and visually mitigate the built form of the structures.

The architectural vocabulary develops over a systematic and carefully planned network of structures that further divide into a hierarchy of public and private spaces. The towers are spaced such that each of them has total privacy with all rooms within a unit having exposure to the views around. The orientation of the building with respect to the prevailing wind directions enhances cross ventilation in both towers and the sky units.

The existing bungalow transforms into a social hub with a lounge, library, private dining and conservatory each space designed to allow social gatherings as well as intimate zones for those seeking privacy. The heritage bungalow blends skillfully with the lush green landscape around thus juxtaposed with the contemporary structure proposed.

The entrance into the site has been located in the north-west corner which is symbolic of the creation and movement of the swastika. Once into the site the driveway moves through dense green cover to open out onto the podium level at +3m allowing a drop of at the porte cochere, which leads to a grand lobby. The visual axis from the porte cochere through the lobby provides unobstructed views of the lush landscape beyond. The plaza level hosts an art gallery, a mini theatre and an indoor sports club.

The spa and gym are designed to mimic the colonial architecture of the existing structure. The visual axis moving from the north shows an extension of the colonial architecture through its path toward the towers where the greens extend onto the podium over which the narrow tower face parts and creates a gateway. The threads of ancient architecture woven by the heritage structure allow us the opportunity to extract the rich Indian traditions of the kund.

The section depicts how the design develops such that the slender side of the towers is visible from the visual axis, thus presenting less built up form mass when viewed from the approach road. At the human scale visibility is restricted to the first three levels with dense green cover and low rise structures blending into the landscape leaving the towers as a subtle backdrop.

The sky units spanning across the two towers aids in; lowering the density of the towers, enhancing the views and creating an experience that truly substantiates the concept of 'Palaces in the Sky'.
Top