Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies back to all projects
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies
Kirloskar Institute Of Advanced Management Studies

Location: Pune, Maharashtra, India

Located on the northern edge of Hinjewadi in Pune, the site is nestled in the hilly backdrop of the Sahyadhri mountain range. The structures remind one of an Italian hill town or Greek Village with their unified white plastered walls and copper metal slopped roofs.

The institute is promoted by the Kirloskar corporate family, aiming to create a new breed of enterprising managers for the country and Kirloskar group of industries. The calmness of the hilly site offers an excellent environment for the study, dialogue and practice.

The campus can be divided into three segments stepping down the hill: an academic area composed of quadrangles, residential hostels with their own internal courts, and the green spine separating the two, running down the gentle slope to the recreation area at the lower plateau.

Conceptualized as a modern-day cluster of monasteries, and the temples of learning, the lofty turrets of the academic block rise over the landscape. The peaked copper slopped roofs gift identity to the various structures. Courtyards and corridors become interactive spaces. Simple Cartesian planning, adjusted as per the slopes, with minimalistic use of materials, integrates the campus into an organic whole. The structures are integrated into the contours with stepped sections taking floors down three levels. The pedestrian circulation in the campus is organized with pathways, ramps, and traditional stairs in silo-like structures. Vehicular movement is isolated on the periphery, with parking nodes and building entries spaced along the peripheral access and utility road.

A carefully conceptualized central vista runs down the landscaped central green precinct, connecting the dining complex at the topmost level to the recreation area on the lower terrace. This affords views across the vast valley from various dinning halls and executive rooms.

A unique facet of the campus is the extensive art work, poured into the exposed concrete or in the form of metal reliefs projected from retaining walls.

Top