Kew Residence back to all projects
Kew Residence
Kew Residence
Kew Residence
Kew Residence
Kew Residence
Kew Residence
Kew Residence
Kew Residence
Kew Residence

Location: Melbourne Street, South Brisbane, Queensland, Australia

Brief: The clients brief was to invigorate an existing building with a new modern direction to the new construction. Concept: Kew Residence is a major renovation and extension to an original grand old Victorian home. The interior was to be carefully considered as integral to the architecture. We began with the notion of grafting - grafting is the method which surgically connects a part of one plant to a part of another plant; the two grow to become a single plant. Our intention was a marriage of the old and new rather than a jarring juxtaposition of past and present. Most rooms at the front of the property were left largely in their original form, with the exception of a few additional windows and two new arches, while the new spaces to the rear are open sculptural spaces enlivened by an abundance of natural light. A sophisticated palette was selected in a range of textures and finishes such as stucco walls surrounding the kitchen joinery, fine timber detailing adjacent to Calacutta marble both in the kitchen and main bathroom. Our aim was to carefully choreograph the materials in order to give a nod/reference at the old historic aspects of the original house by using fine crafted materials such as handmade tiles, wood turned legs on the vanities, textured splashback in the kitchen and (loose interpretation) refectory style island bench. This was intended to compliment without attempt to mimic. Outcome: The result is refined and sophisticated detailing of sculpted spaces of textural quality. Our choice of exquisite materials alongside fine craftsmanship coupled with sustainable technologies, we believe will ensure the projects longevity. This house oscillates between the old and the new - sitting comfortably in its original suburban milieu. There is an absence of the conventional domestic spatial paradigm in the new addition in that the central ribbon staircase and curtained curved wall serve to divide spaces for differing use. This project is imbued with varied experiences of scale, volume, light and shade borne through an integration of the architectural envelope and a highly finessed interior.
Top