Kalpana, A Residence back to all projects
Kalpana, A Residence
Kalpana, A Residence
Kalpana, A Residence
Kalpana, A Residence
Kalpana, A Residence
Kalpana, A Residence
Kalpana, A Residence

Location: Kolhapur, Maharashtra, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 2050.00 Sq.M

Client: Mr.Rajnikant Patil

Project Completed: 2000

Plot Area : 772.94 Sq M 

I think putting our design into word is as difficult as describing our beloved one, because the things those are to be felt are difficult to be expressed. This is a small attempt to do the same. I believe that great houses come of teamwork and what maters the most is the enthusiasm of the owners. Grand proportions and a homely atmosphere, two things aren't immediately associated in your mind. You can observe through this example, the principle in action.

The concept of design is to create spaces, which can communicate with each other comfortably, though being at different levels. The main feature of the residence is its central circular courtyard, around which all habitable spaces revolve. The courtyard is stepped, comprising of the pre-Colombian style of statues in siporex. Its floor is covered with pebbles. Thus accentuating the statues placed at different levels. The lush green palms back drop the same. The overall composition of the courtyard becomes the center of attraction right from the very entrance to any room in this house. Thus acting as a core of interaction.
The wire mesh glass fixed in wooden frame covers it. Glare free sunlight pours throughout the day, keeping the interiors light up naturally and healthily.
Landscape and interior designing are two integral parts of architecture and cannot be segregated.
Every room on ground floor opens out into the yards, which again are specifically designed for the purpose, viz.: The living area opens out in a huge sprawling garden in the front yard-a perfect place to unwind for the family. Sitting in the dining one can enjoy the courtyard as well as the garden from the huge walk out onto the terrace. Similarly the kid's room opens into the backyard, which is designed for kid's play.
It is a popular designing premise that to make a home appear larger, one should encourage a flow between rooms. But at the same time privacy is a necessity. So though the rooms are given full segregation they are tied up with the central core of the residence - The courtyard
The aesthetically as well as functionally comfortable staircase cladded with wooden planks and well-detailed railing not only connects the two levels but also forms an interesting design element in itself. The staircase climbs gradually along the central circular courtyard, which as well steps up with the levels. A very interesting note of this residence is the well designed split level planning. Thus making climbing less cumbersome. The levels are designed in such a way that the steps are divided and the spaces themselves act as landings.
Lots of windows, walk outs, a central courtyard, all these elements in the design, help free light and ventilation, keeping the interiors healthy. Though being a double storey residence its vertical space planning gives the effect of a single storey home.

 
Top