Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum back to all projects
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum
Jai Prakash Narayan (Jpn) Museum

Location: Lucknow, Uttar Pradesh, India

Cost: 9.87 Cr

Area: 3269 Sqm

Team: Sanjay Rawat, Amit Sharma, Bhoomika Singhal, Ram Sagar, Shahzad Ahmad, Neha Aggarwal, Vineet Rao

Project Duration: Oct-2013 - Oct-2015

Structural: ROARK Consulting Engineers
Mechanical: Sunil Nayyar Consultants Pvt. Ltd.
Electrical: ARCHOHM Consults Civil: Shalimar Corp. Ltd.
Landscape: Shaheer Associates S.J.A. Consultants
HVAC: Sunil Nayyar Consultants Pvt. Ltd.
Plumbing: Sunil Nayyar Consultants Pvt. Ltd.

The JPN museum is a vital component of the JPN monument acting as a gateway to the Jai Prakash Narayan International Centre.

JPNIC has been designed as a signature building for the city of nawabs, Lucknow. It is envisaged as a tribute to the great Indian activist and a socialist political leader Jai Prakash Narayan. His staunch friend and comrade in arms was Dr. Ram Manohar Lohia and it is befitting that the complex is situated next to Dr. Ram Manohar Lohia in Lucknow.

The museum symbolises Jai Prakash Narayan's spirit and leadership that brought people together, changing the political demography in the country in the mid of 1970s. It is designed to inspire through its bold form and to remind people of the immense power they have; to bring change, for good and to change what must be changed to pass on a glorious future to the next generations.

The entry to the museum in through a huge arch 20m wide and 9m high amidst a blank triangular facade creating altogether a different aura. The facade of the museum is clad with terracotta tiles.

Entering the museum, one enters a triple height area leading down to the basement having an area of about 1350 sqm. The double height area in basement with water bodies on both sides seems to look like a pavilion floating on water. The photo gallery on first floor extends to an upper level and the volume of this area is defined by the soft splash of diffused natural light from the roof skylights, washing the display of walls.

This 27m high wedge shaped monument is connected by 'steps of contemplation'. The stepped roof forms an amphitheatre and acts as an extension to the public plaza. The steps of the amphitheatre terminate into a pavilion at the peck, allowing a focussed view to the JPN centre through a 8.3m long viewing tunnel at the top.

Apart from being an urban sculpture, the monument is composed of a juxtaposition of functions, unfolding as surprises. This interactive museum will draw people by its imposing presence and playful sense of illusion. It aspires to become a place of joy, contemplation and inspiration.

Top