Inverted Office back to all projects
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office
Inverted Office

Location: Sector- 65, Noida, Uttar Pradesh

Project Work Status: Completed Projects

Area: 4,000 Sqft

The inverted office houses a mid-size web development and design firm. The 4000sqft space features a reception, two conferences, cafeteria, an outdoor green court and a work hall. Intellisoft-Services; founded in 2006 in Delhi as a small IT firm by three intellectuals from different backgrounds. The primary goal is to work with niche IT companies in tailoring software applications to match their business needs. The company has the competency to meet the requirements and take the opportunity of making its roots strong into the corporate world.

Time and cost were the critical constraints that dominated the whole project. Interior had to be completed within three months and the client intended the costing to remain within Rs.500/sqft. Selected choice of cost efficient materials and re-use of door windows, building material, switches etc. played a key role in reducing the project cost.

With brick playing the major role in the interiors, civil works dominated the construction process which was time consuming and required constant up-keep of the premises. Even with the given constraints and design, the project got completed within the time limit and at a cost lower than the budget.

Concept and Ideology
Inverted office is a manifestation of a hypothesis that postulates the existence of psychological and semiotic impacts of architecture on the human mind and also has metaphysical character. This is achieved with the unique use of materials and the scalar complexity that is introduced within the enclosed space.

It is the same scalar complexity that is found in any natural form be it fractals, fissures, patterns etc. The idea is to interpret this scalar complexity through architectural interpretations with use of varied handmade materials that have natural scales inherently.

Planning and Design
Floor plate is divided into various functions like conference, open plan working hall, executive office, recreational zones etc. With a cost budget of Rs.20 Lacs, the existing floor plate that was previously being used by a manufacturing industry was to be converted into an office space for a web development company. The office area is supported with a breather space that has a cafeteria and a semi open green court. This shaded open area has a shutter that allows it to be completely open to the outside space and act as a spill out space whenever desired.

Various iterations were tried out to conceive the layout that allows glare free natural daylight, flexible movement patterns, and segmented workstation docks for different teams that offers visual connection between the whole office and not the physical one.

Exposed brick work with pre-planned niches for electrical conduits is used as the base of the workstations and formed the core structure of the project. This character is further accentuated with the use of exposed electrical and networking conduits and porcelain switches.

Table tops are made of block board with laminate that are supported on cantilevered MS sections. To provide an open view as per the client?s requirement, the partition between the workstations is designed in a manner that gives an impression of a partition yet is not an opaque one; with the MS framework being used as the structure, it also allows the users with a flexibility to convert it into an opaque partition whenever required. In a post occupancy analyses, some of these steel trusses are now being used as opaque canvas partitions that is stitched between the frames.

Top