Instem back to all projects
Instem
Instem
Instem
Instem
Instem
Instem

Location: Bangalore, India

Project Work Status: Competition Projects

Area: 2,70,000 Sq. Ft.

Client: Instem

Ancient beliefs find the most concentrated point of the universe and the ultimate goal of the individual in the Bindu. It is the center of the circle, the focal point from which everything moves in and out. The bindu has neither beginning nor end, it is neither positive nor negative. It is the embodiment of psychics and spirituality totally. It also suggest the waves of vibration from the center; the more the form is in flux the more it becomes whole. Transcending the elements is the Bindu, as a center the point controls everything which is projected from it; such a center is called mahabindu, or Great Point, and it signifies the starting point in the unfolding of inner space as well as the last point of its ultimate integration. The Bindu which is non quantifiable, lends quantity due to its movement.

It is the ever vital source and home for everything. It is the point of initiation that has the potential for continuity or movement, and together with its point of rest forms a unit in the relevant context of space and time. The Bindu forms the central point of a mandala a starting point of reference a point from which the coordinates are drawn. The center of the proposed design balances the centrifugal and centripetal forces that generate vectors along the force field.

These vectors attract critical masses that reinforce them along their line of movement balancing them in either direction. The vectors also form a vibrant urban environment and develop a pedestrian realm that reinforces social interactions along courts and plazas formed at regular intervals. The development zones are shaped by movement and landscape, thus forming green fingers moving through the built environment that further spill over into larger open community spaces or densely planted areas forming a network of landscapes encouraging movement within a natural setting. Open spaces along these vectors change character taking color from the various kinds of activities and functions located along them.

The architectural vocabulary develops as a systematic and carefully planned network of structures that further divides into a hierarchy of spaces between the academic and the non academic spaces. The courts and plazas humanize the scale of the campus and mitigate the built form of the structures. The master plan is thus unfolded like an organism that grows from its seed. The central focal point being the seed from which the various blocks develop and grow along systems much like the neural systems of the organism.

URBAN DESIGN

The site is developed along the central focal elements of design as described in the 'Bindu' concept. The vector originating from the center at the library moves through the Academic block in to the open through pedestrian streets, connecting to the green areas between the two housing blocks. Another vector moves from the same center along the 'Academic Street' and goes on to form the 'Main Street' edging the water body at the bridge that moves through it and forming a kund on the other side and developing a social space before the phase2 sports area is constructed. This vector meets the existing structures at the end thus forming an important element of connection between the two parts of the campus. A third vector connects the 'Academic Street' to the existing CCAMP building. This helps achieve connectivity at the macro level.

Pathways connecting the existing campus areas of housing and labs with the sports and dining facilities have been developed through dense green areas thus protecting and enhancing the existing environment. Exiting trees will be transplanted in other areas before construction where required. The service road to the site used by the exiting campus will lead to the service road of the proposed InStem Campus.

Since the Academic and the Residential blocks will be built in phases; Phase 1 has been designed to look as a complete structure till the time Phase 2 comes up. Trees grown along the footprint of the future Phase 2 blocks give an visually imaginative context to the building in Phase 1.

GENOMIC AND LIBRARY BLOCK

The library is the epicenter of the 'Bindu', the central focal point. The structure is divided over 2 1/2 levels interconnected with ramps and staircases within. From the outside it can be seen as a translucent cube resting above the dean's block. Terrace gardens on both sides of the library make for excellent reading areas and brining light and natural ventilation. The green roof outside the genomic block has cut-outs that act as skylights. At the lower level the Dean's and Director's offices are centrally placed such that at the end of both phases these blocks are connected to the labs and administration areas.

RESIDENTIAL CAMPUS

The idea behind the design for the residential campus evolved around two main criteria:
To foster a sense of community and enhance interaction between students.
To create an eco-friendly building based on sustainable design principles.

The sense of community is developed by creating a spatial pedestrian street enclosure that relates to the human scale at campus level and by interjecting public spaces (interaction voids/ green voids Z / breakout spaces) within each building that open up onto this pedestrian street. At individual building level, these interaction voids are randomly interspersed between rooms at each floor level. These landscaped breakout spaces form the nucleus for interaction amidst the privacy of individual rooms where students can freely share intellectual conversations.

The breakout voids act as perforations in to the otherwise monolithic building mass allowing ample cross- ventilation and plenty of daylight into the corridors while at the same time visually connect to the pedestrian courts at ground level.

The material palette is restricted to eco-friendly fly-ash brick for the load bearing structure, concrete framed structures for long span buildings and perforated metal screens with operable shutters for shading and diffused light to balconies.

ZONING

The two phases (I&II) are separated by the sleek tower form of 4 BHK apartment units which acts as a visual as well as spatial divide. The common facilities like visitors' center, dining, wellness center, recreation, etc are located at front, under the 4 BHK tower mass (for Phase 1) and towards the back (for Phase 2). The residential hostel buildings are so arranged as to form a landscaped interior pedestrian street giving the feel of neighborhood while the vehicular movement is restricted to the periphery.
Top