House | Out House back to all projects
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House
House | Out House

Location: Chattarpur, New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 2 Acre/10,000 Sq. Ft.

Client: Mr. Bharat Sawhney

Team: Dada And Partners (Architecture) With Design Oasis(Landscape)

Project Completed: 2011

Landscape: Oasis Design Group
Structural: P. Arora & Associates
MEP: DADA & Partners
Civil Contractor: Shri balajee construction
Landscape Contractor: Shri balajee construction
HVAC: Aditya Aricon
Outdoor furniture: Patios Furniture Pvt ltd , Ghitorni
Interior accent: FCML
Kitchen: New Age funiture
Bathrooms: FCML

Designed as a lifestyle home the program was deliberately split into two units centered around a large central court. The larger of these two units holds the formal and informal areas on the lower floor with the bedrooms on the upper level. The smaller 'Outhouse Unit' serves as the entertainment den along with a gymnasium, sauna, changing rooms, and service areas. The outhouse faces the central court on the South side while the North is defined by a monolithic white compound wall-as found in older tropical estates- that encloses a private garden which could be developed into a gridded orchard over time.

The West facade facing the entry drop-off court is, has been deliberately designed as a heavy composition with minimal fenestration so as to minimize unwanted heat gains. A narrow opening between the main building and the outhouse provides an initial glimpse into the slightly raised central court and the large lawn at the rear of the property. The courtyard with its swimming pool and bar-be-que court faces the bar and living room.

The courtyard is organized around a sunken bar-be-que court and a swimming pool that terminates with an infinity edge along its eastern face. The formal sitting and informal family room wrap this programmed space in a 'L' formation. On the first floor, a taller cubic volume clad in seasoned hardwood, is placed along the long axis of the linear pool.
Top