House By A River back to all projects
House By A River
House By A River
House By A River
House By A River
House By A River
House By A River
House By A River
House By A River
House By A River

Location: Karjat, Mumbai, Maharashtra, India

Project Work Status: Ongoing Projects

Area: 200 Sq.M.

Team: Shefali Balwani + Robert Verrijt

Project Started: 2013

Embedded in the earth at the highest point of the plateau of a hill, the house oversees a river, its surrounding paddy fields and the Matheran Peak in the Western Ghats of India. The roof covered with wild grasses merges with the level of the plateau and becomes an extenstion of the house and the natural landscape. Through landscaped steps in a centrally located courtyard, one can acces the roof. This gives to the house an additional usable area for larger gatherings which would have otherwise not been possible due to the steeply sloping land.

This enhances the understatedness of the house and allows it to be hidden from public view. The green cover also serves to keep the house below cooler due to its insulative properties.
The courtyard is located along a central axis of the house, which connect the roof via the kitchen, through the dining room onto a large cantilevered timber deck. This deck in turn overlooks a swimming pool at a level below which is oriented towards the river, connecting the house visually to the surrounding landscape.

The living and dining areas of the house are surrounded by a large verandah. This veranda is open to all the elements where one can experience the outdoors. Timber decking forms the floor of the verandah. To shield it from sunlight bamboo blinds with be suspended along the edge. This rhythmic row of bamboo poles is placed at close intervals in front of the house to create a layer of privacy without obstructing the spectacular view of the river and the Matheran range beyond.
Top