House 10 back to all projects
House 10
House 10
House 10
House 10
House 10
House 10
House 10
House 10
House 10
House 10
House 10
House 10
House 10

Location: Noida, Uttar Pradesh, India

Area: 1760 Sf

Located in a rapidly densifying part of Noida, a suburban region to the east of New Delhi, the 3200SF site is set along a series of private family residences. Conceived as a composition of primary volumes, this three-bedroom house is designed for single family use, with the possibility of being able to add a fourth bedroom should the need arise. The house is envisioned with three main design elements on the front fa?ade - a circular drum as a living space is juxtaposed against a triangular wedge that contains the services, while a rectilinear cube establishes the boundary conditions. The building crafts an identity not only by geometrical forms, but also by materiality - the use of a perforated brick screen celebrates the famed Indian sun, while providing shade along the front surface of the wedge. The two volumes are separated with a slit window of the bedroom that helps accentuate the intersection. A large portion of the circular living space is carved out along the views towards the community park on the front east corner of the site to allow for a seamless flow of visual connectivity from the enclosed internal spaces to the front garden and

the park. The whole composition is framed in a rectilinear concrete square that is aligned to the diagonal east facing cut-out, orienting the overall geometrical composition.

Built at a budget of less than $18 per square foot within a timeframe of 6 months, the house establishes itself as a prototype of low-cost, sustainable urban housing, to ensure a pragmatic shift in the overall approach to design and construction strategies. The building is constructed primarily in exposed brick and concrete, lowering its cost of construction considerably, while allowing for endurance and material expression. Additionally, the cost of the metal frames in the windows is much lower as compared to typically used wooden frames that need to be coupled with additional grills for safety. Light grey, locally available Kota stone is used for the flooring that complements the overall aesthetic of the house. Designed to minimise heat gain in summers, while providing adequate levels of daylighting. Additionally, reflective tiles on the roof are expected to reduce the heat load, and the exposed concrete ceiling in the interiors will not need any repainting.

Top