Hathigaon back to all projects
Hathigaon
Hathigaon
Hathigaon
Hathigaon
Hathigaon
Hathigaon

Location: Jaipur, Rajasthan, India

A housing project for Mahouts (care-takers) and their elephants, Hathigaon (or elephant village) is situated at the foothill of the Amber Palace and Fort near Jaipur. The design strategy first involved structuring the landscape that had been devastated by its use as a sand quarry by local sand suppliers, to create a series of water bodies to harvest the rain runoff, as this is the most crucial resource in the desert climate of Rajasthan. With the water resources in place, an extensive tree plantation program was carried out together with seeding the site to propagate local species.

The water body was a critical component of the design, as it also facilitated the bonding between the mahout and elephant, through the process of bathing  an important ritual both for the health of the elephant as well as their attachment to their keeper.
The housing units are organized in clusters and situated on portions of the site that are not used for the landscape regeneration. Courtyards and pavilions supplement the otherwise small spaces that are allocated in the budget for this essentially low-income housing project. The site planning thus employed a system of clusters to created shared community space at different hierarchies to build a sense of community among the inhabitants.

The challenges of working through the bureaucracy in a project sponsored by the Government and executed by the Public Works Department were overcome by focusing on the landscape and using the precious resource of water as the central instrument around which decisions were facilitated. This was a humbling experience, as clearly the lives of the inhabitants, and what was crucial for their needs, were privileged in the budgets with the investment in architecture being minimal. The intent in the design was to leave room for the inhabitants (both in terms of basic spatial configurations thorough employing open sky private spaces and the minimal finishes) to transform their own homes incrementally and appropriate them through visual transformations over time.

Top