Hassan's Residence back to all projects
Hassan
Hassan
Hassan
Hassan
Hassan

Location: Thrissur, Kerala, India

Project Work Status: Completed Projects

Set amidst a sprawling landscape of 3.2 acres, the residence evolved directly from the site, as a response to the local conditions and context. The spaces are designed as a continuum, flowing from a set of covered spaces to semi-covered ones, interspersed with courtyards and water bodies, creating distinctive micro-climatic environments. The overall aim was to create a seamless experience, integrating the occupants with nature at all points. The existing natural features of the site have been augmented to create landscape spaces that serve as an extension of the built-space, with pavilions, water bodies and walking trails. The built spaces are a play of roof volumes, hugging the ground in a distinctive horizontal composition, which is offsetted by the tall coconut trees in the site.

One of the focus of the design is the large internal open-to-sky water-court, which along with its functional role of micro-climatic control through evaporative cooling, brings in reflections and moods to the interiors, mirroring the changing qualities of light, sky and the seasons. The material palette employed is a combination of natural textures contrasted with smooth finishes in the interiors, which along with the distinctive detailing creates a modern interpretation of our traditional built forms, one which is compatible with out tropical context.

Top