Gihed House back to all projects
Gihed House
Gihed House
Gihed House
Gihed House
Gihed House
Gihed House
Set within the upcoming urban metroscape of the city of Ahmedabad, this corporate Head Quarters for the Gujarat Institute of Housing and Estate Developers required us to house workspace for 50 employees. Apart from containing the obvious function, this 40,000sft corporate house was to be majorly developed to act as a catalyst to bridge the gap between society at large and the estate developer community portraying an image justified in the community. This would mean portraying transparency of the inner system of their workings and such a place where everybody feels welcome and free to walkin unhindered.

Adhering to this, the building duals up its functionality by opening up into public forums when needed where opinions are respected and discussions are generated, at the same time working as a corporate Head Quarters for its employees. The characteristic of this public nature translates itself into spaces that are open, drawing in crowd. On the ground floor, this forum becomes the central core, a space for public interaction and finds itself in the form of an open amphitheatre, while creating a long cluster of foldable modules containing informal meeting areas, waiting lounges and display areas along two of the other edges of the site. A circular module at the approach, revolve open containing banquet halls and conference rooms that rise upto three floors. The first floor contains a 400 seater auditorium for the public and a seminar hall, while the third floor contains cabinets and open workstations for its employees.

The openness continues to the rest of the house, with the two service blocks as the only two solid cores around which these spaces are articulated, resulting in using up only 8% of wall coverage as opposed to the usual 12%. These articulated spaces are enclosed within moveable corrugated paneled walls, in resonance with the dual functionality of the building. Also incorporating structural solutions, that enable large free spans where the members of the structure are not triangulated but form rectangular openings. The utility of this type of structure in buildings is that a large amount of the exterior envelope remains unobstructed and can be used for fenestration and door openings. This is done through the staggering of the Vierendeel truss leaving every alternate floor free and clear.

The openness continues to the rest of the house, with the two service blocks as the only two solid cores around which these spaces are articulated, resulting in using up only 8% of wall coverage as opposed to the usual 12%. These articulated spaces are enclosed within moveable corrugated paneled walls, in resonance with the dual functionality of the building. Also incorporating structural solutions, that enable large free spans where the members of the structure are not triangulated but form rectangular openings. The utility of this type of structure in buildings is that a large amount of the exterior envelope remains unobstructed and can be used for fenestration and door openings. This is done through the staggering of the Vierendeel truss leaving every alternate floor free and clear.

Adding a little blue to the green for open mindedness and taking the idea of green buildings one step further, so that environmentalism goes hand in hand with science not nostalgia or technophobia. GIHED House will incorporate a combination of green features to become the first turquoise building

The end result is a building that is inviting yet imposing, open yet decisive, low tech and high tech, traditional yet modern. Industrial yet green. All these characteristics combining to perfectly reflect the new image of The Gujarat Institute of Housing and Estate Developers

Top