Ghosal Residence back to all projects
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence
Ghosal Residence

Location: Noida, Uttar Pradesh, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 3500Sq.Ft.

Project Duration: 2005 - 2005

The house for Ghosals was designed out of references and relationships formed in their lives. The house thus designed was to signify and relate to the warmth and their journey through times, textures and space. The biggest challenge for us lay in re-planning and converting a builder apartment into more customized free flowing fluid space that was not divided into too many rooms.

We began by converting one of the extra bedrooms at the entrance into a lounge connected with the living space. The attached toilet was logically carved into a powder room and the transition space in between became an open bar. The completely boxed in kitchen was opened up and the floor of the adjoining dining space raised using polished sheesham wood platform to create an interface between the guests and the hosts who love entertaining their guests.

The staircase from being a connecter was transformed into a transitional library with a morning lounge at the lower level and a study at top connected by a string of bookshelves to house Ghosals priced collections. In our series of experiments with space and materials, we used old saris to freeze them in transparent epoxy tablets to become reminders of time at the entrance. A wall of wicker (woven on site by craftsmen from Calcutta) with large copper reflectors became the life-size lampshades to bathe the living room into its mystic light during the evenings. To continue the drama of textures, other elements like Honey dew onyx bar counter, sheesham pergola and acid treated copper table tops were woven in.
Top