Getz Pharma back to all projects
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma
Getz Pharma

Location: Additional Ambernath, Maharashtra, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 37,000 Sq.Ft.

Client: Getz Pharma Pvt. Ltd.

Team: Nitin Killawala, Sanjeev Doshi, Shailesh Panchal

Project Completed: 2009

Consultants: Sritec Consultant (Structural)
Technolutions (Utilities)
Amod Shevde (Landscape)

Located in the distant mountain scape of Ambernath MIDC- GETZ is a contract research laboratory complex. Two curvilinear blocks envelopes a central sky lit Atrium office space. The softness of curves is expressed not only in white glazing but all throughout the interiors in mesh partitions, white furniture and soft light penetrating through tensile roof.

This is a typical R&D centre measuring 55,000 sq ft, 75% of which is laboratories. 'What was very important was to identify the "Lab" and the "Non-Lab" areas, since the former had to be a safe, secure space which focused on utilities, gas, and a controlled temperature which had to be maintained at 16 degrees 24 x 7. The Non-Lab areas house the offices, cafeteria and boardroom.

The structure of the building is trapezoidal in form and section, with the labs expanding outwards as well as vertically. The landscaping too is radial to the built mass. The clients wanted an indoor patio, but their demand for seating increased from 15 to 45 people. So the patio had to double as a work space, with a translucent geo-fabric covering the central area of the building, and hence substituting for a ceiling. This dispenses with the need for ceiling lights, so that there are only task lights in the general office. You get different views of the geo-fabric as you walk around, adding visual interest to the space. This fabric follows a curved shape and has a special coating, so that it does not gather dust.

Yellow Jaisalmer stone is contrasted with white furniture and the double-height corridor running past all the labs provides easy access, should things go wrong. As an additional safety measure, the design permits one to see through the labs, in case some occurrence needs to be dealt with immediately. 'I have experimented by using a white perforated metal sheet (which follows curves very easily) for partitions instead of bent glass, which is prohibitively expensive.

The table in the boardroom follows the trapezoidal profile of the building, making it easy to have visual contact with all those seated around it. 'The easiest way to indicate hierarchy at meetings is by providing a high backed chair at one end of the table, to seat the CEO or MD. But here I have distinguished the table itself at one side through the leg which supports it,'says Killawala.
Top