Generation Next School back to all projects
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School
Generation Next School

Location: Noida, Uttar Pradesh, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 20,000Sq.Ft.

Project Completed: 2010

The client's brief was clear and precise. The main purpose of the school was to create an environment where children can feel at home. It's about the next generation- therefore measures to create a green building have been taken.

The four-storey building has been designed in a manner that most classrooms face the north, thereby receiving consistent natural light. Extra care has been taken to design the visible southern and eastern faces.

The signature entrance comprises a centrally pivoted steel gate that opens up to 180 degrees. The building has been planned at five levels consisting of basement, ground, and three floors. A multipurpose hall and space for administration are housed in the basement. A sunken landscaped courtyard allows one to access the hall from the ground level and comprises of a podium, which helps the space to double up as an interesting, external teaching area. The ground floor consists of day care for tiny tots up to 3 years old. The entire rear side of the building is on stilts, thereby creating a massive semi-covered play area on the relatively small plot. The public axis to the rear side of the building is completely cordoned off to ensure a secure environment for the school. Maximum utilization of available space has been made by providing facilities such as a water screen placed in the rear setback. A mini golf course placed in the south setback and a green terrace in the front half of the roof. The floors above are accessed through a ramp in front and a central core which comprises a staircase, lifts and washrooms besides classrooms.

The colour scheme for the building's interior and exterior is inspired from the corporate logo of the school, which is orange and green. The front elevation is cladded with corten steel; the core and third floor of the building is clad with black kadappa stone which looks like a huge mass projecting out of the white mass. The Southern elevation is randomly sprinkled with 1m x1m windows that are clad with orange and green aluco bond panels. These windows are boxed and reduce the harmful effects of southern light, not to mention give the facade a fun, childlike feel.

Top