Delwara Community Toilets back to all projects
Delwara Community Toilets
Delwara Community Toilets
Delwara Community Toilets
Delwara Community Toilets

Location: Delwara, Rajasthan, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 52 Sq.M.

Client: National Foundation For India

Project Completed: 2006

Vir.Mueller Architects designed a prototype for community toilets in Rajasthan, a rural area of India. Public sanitation services are vital in India, yet the country is severely lacking such facilities. With this in mind, the National Foundation of India asked the architects to create a prototype, with the hope that the model could be distributed around the area, helping all the families in the village of Delwara.

Given the scarcity of water in the desert and the high levels of ground-water contamination from septic tanks, a dry-composting prototype was selected as the optimal model for this site.  Incorporating rubble masonry for walls, and a bamboo framing system for the roof, the design emphasizes an aesthetic of non-industrial materials crafted by local artisans. The scale of this project was determined by the limitation of semi-skilled and skilled craftsmen working entirely by hand - the villagers are skilled in stone masonry and carving and proposed to participate in the construction. The site for the toilets was selected with the consent of the Delwara community. A shaded central plaza anchors village gatherings adjacent to the community toilet. Rainwater collected from the roofs is directed into concrete cisterns containing sand and charcoal filters.

The site for the toilets was selected with the consent of the Delwara community. Its proximity to the state highway, the village bus stop, and the local clinic shall ensure active use of the facilities by the entire village. The dry composting toilets are entirely self-contained: all urine and wastewater is directed into evaporative plant beds. Solid waste, collected in bins, is desiccated to make fertilizer. Rainwater runoff from the roofs is collected in cisterns and gravity fed to washbasins in the toilets.A shaded central plaza anchors village gatherings adjacent to the community toilet. Rainwater collected from the roofs is directed into concrete cisterns containing sand and charcoal filters.
Top