Creacions back to all projects
Creacions
Creacions
Creacions
Creacions
Creacions
Creacions

Location: Gurgaon, Haryana, India

Area: 2000000 Sqft.

Client: Ambience Group

Team: Sanjay Bhardwaj, Gurpreet Singh, Yogendra Singh, Gaurie Lakhanpal, Sidharth Khatri, Tejpal Sangar

Apartments in group housing complexes are a viable investment for house buyers, primarily due to relatively cheap prices, a secure environment, people-people interaction, facilities and amenities at the doorstep. The new housing complex by the reputed Ambience group provides all these facilities. With an eco-friendly approach, this efficiently planned housing complex is planned in an old industrial site of 15 acres, with 950 apartments of several types, guaranteeing a luxury lifestyle amidst green environs.

Planned as linear blocks with a central core for maximizing views and ventilation, the development comprises of 3, 4 and 5 bedroom apartment blocks that are spread across to ensure diverse choices for prospective residents. With space constraint as a prime challenge, orientation options were devised for the clusters that were provided with large green spaces, water bodies, sports facilities, an amphitheatre, a commercial area and a club for recreation. The positioning of the blocks is planned in a manner with various prerequisites; daylight throughout the year, to maximise cross ventilation in the buildings and to ensure a pleasant view from every balcony of each apartment. The apartments have been structured in a decisive manner in order to maintain visual appeal while achieving maximum balcony space. Also, the site planning augments resident-resident interaction with common entrance-exits for two buildings that also enables the streamlining of vehicular and pedestrian movement. An adequate shading strategy is adopted for apartments. A detailed study of the faade was undertaken to ensure that solar ingress is blocked from March to September from 10 am to 5 pm. This achieves good shading for the buildings reducing heat gain and energy requirement for air-conditioning. Various permutations and combinations of openable shutters, movable screens and window louvers, have been used, to block external solar radiation from entering and for rain protection. Each window is divided into two parts - an openable window with a shutter for shading/rain protection and a fixed window with louvers for shading. Fixed louvers are also used to block the solar radiation and to enable privacy in the wet areas. The faade strategy is derived after a detailed solar analysis and enables a shading co-efficient of .9 or more while ensuring maximum penetration of reflected daylight, reduction of heat penetration and rain protection, all together in a comprehensive manner. The elements used also aid in the crafting of a unique elevation that endows the development with a distinct architectural identity.

With two apartments on each floor, privacy is maintained for each unit, along with sufficient, luxurious living space for its residents. Each unit is planned with an entrance lobby, a guestroom, a puja room and store along with an attached utility area and balcony. The spacious living and dining rooms, have access to their respective balconies. Irrespective of being a 3, 4 or 5 bedroom apartment, every bedroom provides access to a balcony, thus providing a four way access to the views outside.

At the residents' disposal are various community and recreational facilities that include two nursery schools, a basketball court, four badminton courts, outdoor and indoor swimming pools, squash courts, lounges, multi-purpose halls, a well-equipped gym and health club and play areas. There is also a large amphitheater and open areas for public gatherings and functions. The commercial space includes a convenience shopping complex with all the basic amenities available for the residents. Water bodies and green spaces augment the green environs of the development.
Top